In this post I will discuss Ratios using many methods. This will help you solve frequently seen questions within seconds. Concepts such as Allegation, Difference are used to solve such questions.

This post will cover the concepts using examples thus will help you in **Application **part.

*Most of these questions are frequently asked in CAT/BANKING/SSC. Videos will help you reducing the time needed to solve such questions. 2-3 methods are discussed. *

### 1. A total of Rs. 180 is divided among 100 students such that each girl student receives Rs. 2 and each boy student receives Rs. 1.5 . Find the number of girl student.

A: 60.

S: In above question one approach is to go by allegation;

G ____B

2 ___1.5

__1.8__

3____ 2

So 60 and 40.

Other approach is to use approach something like this

Total students 100

If boys get all the money 1.5*100=150

Money remaining 180-150=30

Which was due to difference of 0.5

30/0.5= 60 and hence 100-60 = 40

So 60 40 .

### 2. Amit takes a loan of Rs 10,000, partly at 6% SI and rest at 8% SI. If he pays a total interest of Rs.1500 in 2 yrs, find the amount taken on loan at 6%.

A: **2500.**

Using Allegation :

Similarly we can see the approach above using Allegations;

If he paid interest all in 12% (6*2)

then he must have paid 1200 Interest

But he is paying here 1500 300 Extra due to 4% difference 300/4%= 7500

So 10,000-75000 = **2500. **

### 3. In CAT , each correct answer fetches 4 marks and each wrong answer fetches a penalty of 1 marks . If a student attempts 48 questions and scores 132 marks, find the number of correct and wrong answers.

A: 36 & 12.

If he attempted all correct 48*4= 192

But his actual score is 132.

Difference is 60 due to difference of 5 So 60/5= 12 wrong.

### 4. In a zoo, there are only pigeons and rabbits. If there are a total of 200 heads and 560 legs , find the number of pigeons and rabbits.

A: **80 R & 120 P**

If all are pigeons 200 heads and 400 legs will be the logic

But extra 160 is due to difference of 2

So 160/2 =80 .

### 5. I cover a total of 240 km in 6 hrs , partly at 30 kmph and rest at 60 kmph. What is the distance covered at 30 kmph.

A: **120 Km**

*If you have any questions or doubts please post in the comment section.*